Síguenos

El Palau Sant Jordi segueix sent territori de Toni Bou i Emma Bristow

Toni Bou (Montesa) i Emma Bristow (Sherco) allarguen el seu domini al Palau Sant Jordi després de les seves victòries al Trial Indoor Solo Moto i al Women’s Trophy de Barcelona respectivament.

Un gran Gabriel Marcelli (Montesa) i un sòlid Jaime Busto (GasGas) completen el primer podi del Mundial X-Trial 2023.

Emma Bristow demostra perquè té vuit títols mundials al seu palmarès i domina amb claredat el Women’s Trophy més exigent, per davant de la francesa Naomi Monnier (GasGas) i la terrassenca Berta Abellan (Scorpa).

Més de 7.000 espectadors han assistit a l’inici del Mundial de trial indoor i centenars de famílies han gaudit de les motos i bicicletes infantils elèctriques en l’exterior del Palau a l'”Outdoor Zone”.

Les victòries de Bou -la setzena al Palau- i Bristow -tres de tres a Barcelona- no han estat, però, un camí de roses. En dos traçats tècnicament exigents tant per a ells com per a elles, la tensió i l’emoció han estat presents des de la primera volta de l’X-Trial fins la darrera zona de la final. Sobre la pista del Sant Jordi s’hi han disposat un total de 8 zones (6 per la competició X-Trial i 2 que es convertien en 5 per al Women’s Trophy). La competició masculina (amb 9 pilots) constava de dues rondes classificatòries de 5 zones cadascuna. Els tres millors pilots després de sumar els punts d’ambdues rondes accedien a la final. El triomf de la cursa femenina (amb el top-5 mundial en pista) es decidiria a cinc zones.

La primera zona (BMW Motorrad) de la primera volta de l’X-Trial Barcelona ja va obligar molts a remar contracorrent. Tans sols Adam Raga (TRRS), Jaime Busto i Gabriel Marcelli hi van evitar el “fiasco” (5 punts). Toni Bou, per tant, començava el seu recorregut de la pitjor manera possible: amb un “cinc”, una caiguda associada i un problema tècnic a la seva moto que l’obligava a prendre la de recanvi, la que els pilots descarten per fer servir d’inici. Malgrat aixó, aquests van ser els únics punts del 16 vegades campió del món de trial indoor en tota la volta, encara que no li van servir per ser el millor en el primer assalt de la tarda. Un imperial Jaime Busto (1 punt) i un finíssim Adam Raga (3 punts) van prendre un lleuger avantatge i encapçalaven la primera classificació.

El recital de Toni Bou arriba en la segona volta

En la segona volta, i amb un minut menys de temps per recórrer de nou cinc zones, l’ordre de sortida era l’invers al de la classificació de la primera volta. I aquí va arribar el recital de Toni Bou. Un recorregut gairebé perfecte (un punt de penalització) del pilot de Montesa el va catapultar a la primera posició un cop fet el còmput de les dues rondes, tot i que empatat amb Jaime Busto. El millor resultat de Bou a la segona volta comparat amb el de Busto (1 a 5) li va valdre per fer primer, tot i que tots dos pilots s’hi embutxacaven el passi per a la final. El tercer finalista es va decidir també després d’un desempat: Marcelli i Raga van igualar a 9 punts totals, però el sensacional recorregut de Marcelli en la segona volta (2 punts) li va donar el passaport per la final. Raga va marcar 6 punts en la segona volta i quedava, en conseqüència, fora de la final.

La ronda decisiva estava programada a sis zones, però un problema estructural en una d’elles va obligar a descartar-la. El triomf en “La Catedral” del trial indoor i el primer liderat del Mundial es decidirien, per tant, a cinc zones. I, davant la sorpresa de tots els aficionats, el primer líder de la final va ser Gabriel Marcelli, després que Toni Bou tornés a fer un “cinc” en la delicada zona de BMW Motorrad. Malgrat aquest bon inici, les esperances de victòria de Gabriel Marcelli a Barcelona -el 2021 va signar el seu millor resultat fins ara, un segon lloc- es van esvair ben aviat en fer dos “fiascos” a les dues següents zones. Jaime Busto també havia fet ja dos “cincs”, per la qual cosa Toni Bou encarava les dues darreres zones de la final amb un còmode avantatge. En aquestes circumstàncies el 32 vegades campió del món de trial no acostuma a deixar passar l’oportunitat de sumar el triomf número 16 a Barcelona. Malgrat el braó final de Marcelli (dos “zeros” a les dues darreres zones), Bou -que n’hi va sumar 3- en va tenir prou per assegurar la victòria. De fet, Bou ja era matemàticament el guanyador en acabar la penúltima zona. Una errada incomprensible de Jaime Busto a la darrera zona (5 punts) li va fer perdre la segona plaça, que hauria estat el millor resultat del biscaí a Barcelona després de 9 participacions. Per tant, Marcelli -segon- podia celebrar el seu recentíssim aniversari (23 anys) reeditant el seu segon lloc a Barcelona del 2021.

Consulta tots els resultats i classificacions de l’X-Trial Barcelona aquí

TONI BOU, guanyador del 46è Trial Indoor Solo Moto de Barcelona i primer líder del Mundial X-Trial 2023

”Ha estat un trial molt tens per a mi després de l’errada en la primera zona. Començar així mai no ajuda i he pensat que avui aconseguir la victòria seria molt difícil. Ja en fer la inspecció matinal de les zones he vist que la cursa seria molt complicada. Afortunadament, tota la feina feta aquesta pretemporada ha aparegut en una bona segona volta i en una final on m’hi he trobat molt més còmode. Una victòria a Barcelona és sempre molt important, i encara més si es tracta de la primera cursa del Mundial. No cal dir que ens espera una temporada molt molt disputada”.

GABRIEL MARCELLI, segon classificat

“Avui el meu objectiu era fer podi…i ho he aconseguit. La caiguda de fa dues setmanes a Toulouse no m’ha permès d’entrenar tot el que hagués volgut, però m’he trobat molt bé a sobre de la moto avui. He patit un lleu trencament muscular en una caiguda al començament, però he pogut continuar en cursa i signar fins i tot un molt bon recorregut en la segona volta. Competir al Palau Sant Jordi representa sempre un extra de motivació i de ganes. És per això que he continuat lluitant fins al final i he pogut aconseguir el segon lloc.”

JAIME BUSTO, tercer classificat

”M’he trobat molt millor del que esperava i el fet d’haver estat el millor pilot en la primera volta em fa sentir molt satisfet i motivat pensant en el que ha de venir. Encara estic donant voltes a l’errada incomprensible que he fet a la darrera zona de la final i que m’ha privat de fer segon. Ara toca continuar treballant perquè el Mundial no ha fet sinó començar. Espero ser un habitual dels podis del Mundial X-Trial”.

Women’s Trophy: tres de tres per Emma Bristow

La britànica Emma Bristow (Sherco) s’ha imposat per tercera vegada consecutiva a l’única prova femenina de trial indoor que es fa en el món. En l’edició més dura i exigent de les tres fetes fins ara, la francesa Naomi Monnier (GasGas) i la terrassenca Berta Abellan (Scorpa) l’han acompanyada al podi.

Cinc zones llargues i complicades aguardaven les cinc millors pilots del Mundial 2022, i aquesta edició del Women’s Trophy ha estat, amb diferència, la que ha vist menys “zeros”. Canvis de direcció, obstacles verticals i poques opcions pel descans han tingut la culpa.

El camí vers la victòria s’ha aclarit ben aviat per a la vuit vegades campiona mundial de TrialGP Women. En la zona 3 (de cinc totals) Emma Bristow ja gaudia de 7 punts d’avantatge respecte les seves perseguidores Monnier i Abellan. La diferència final va ser de 6 punts, tot i que la pilot de Sherco va concedir el seu únic “fiasco” (5 punts) en tres edicions del Women’s Trophy a la darrera zona. La segona plaça es va decidir al desempat per temps, sent aquest favorable a Naomi Monnier després que Berta Abellan hagués exhaurit els cinc minuts de temps máxim disponibles. L’italiana Andrea Sofia Rabino (Beta) i la noruega i debutant al Palau Sant Jordi, Huldeborg Barkved (TRRS), van acabar quarta i cinquena respectivament.

Consulta tots els resultats i classificacions del Women’s Trophy Barcelona aquí

EMMA BRISTOW, guanyadora del Women’s Trophy Barcelona 2023

“En acabar el recorregut em trobava absolutament fosa. Ha estat l’edició més dura amb diferència i ho demostra el fet que he marcat el meu primer “cinc” a Barcelona. He gaudit moltíssim un altre cop del privilegi de competir davant de tant de públic i estic desitjant tornar l’any que ve al Palau Sant Jordi”.

BERTA ABELLÁN, tercera classificada

“Una avaria mecànica a la moto m’ha deixat aquest cop sense opcions de lluitar per la victòria. He hagut de fer totes les zones amb la primera velocitat. Estic satisfeta perquè ho he donat tot i espero haver esgotat avui tota la meva mala sort a Barcelona. Enguany em veia en disposició de guanyar, perquè les zones tenien molt nivell. Malgrat tot, ha estat un aprenentatge molt bo i tant de bo pugui continuar en aquesta línia.”

Outdoor Zone: diversió per a tota la família!

La primera edició de l’Outdoor Zone del Trial Indoor Solo Moto de Barcelona ha estat tot un èxit. Més de 400 nens i nenes d’entre 4 i 11 anys d’edat s’hi han acostat a l’esplanada que separa el Palau Sant Jordi i l’Estadi Olímpic per gaudir d’activitats amb motocicletes infantils de trial, bicicletes eDrive i també d’un circuit de seguretat vial.

Els i les més joves han pogut rodar amb motos elèctriques de trial infantil cedides per TRRS i amb bicicletes eDrive GasGas, KTM y Husqvarna. També han pogut circular amb bicicletes convencionals en una divertida rèplica de circuit urbà pensat per a fomentar la seguretat vial i organitzat pel Servei Català de Trànsit. BMW Motorrad, un dels patrocinadors del Trial Indoor Solo Moto de Barcelona,  també ha estat present amb la BMW R1250GS -la gran rutera de BMW de 136CV de potència- en exposició. Els visitants han pogut participar alhora en el sorteig d’un magnífic casc BMW GS Carbon Evo de la marca alemanya.